به نقل از سایت اخبار بهداشت ، بهداشت عمومی ، بهداشت محیط :
خبرگزاری مهر، گروه استانها – محمدحسین عابدی: صبح نخستین ساعات اجباری شدن استفاده از ماسک در مکانهای عمومی با چسباندن انواع و اقسام کاغذ نوشتهها به درودیوار ادارات و مغازهها مجامع عمومی شهرهای استان سمنان آغاز شد … برخی نوشتند با ماسک وارد شوید یا برخی یک گام فراتر گذاشتند و نوشتند بدون ماسک وارد نشوید! برخی هم که به رعایت عمومی استفاده از ماسک گویا ایمان کامل نداشتند نوشتند ورود بدون ماسک ممنوع!
ساعت تقریباً ۹ صبح است بانکها فعلاً شلوغترین مکانهای شهرهای استان هستند مغازهها تکوتوک بازکردهاند موبایل فروشیها کرکرههایشان را زودتر از بقیه بالا میدهند این روزها که قانون عدم واردات گوشی بالای ۳۰۰ دلار تصویبشده خیلیها دنبال خرید گوشی هستند تا چند روز دیگر که این مصوبه لغو شد آن را بفروشند. مغازهداری کاغذ بدون ماسک وارد نشوید را پشت شیشه ویترین مغازهاش میچسباند با خطی ریزتر زیرش نوشته حتی شما دوست گرامی! یک تیر و دو نشان هم شوخطبعی هم عدم داشتن تعارف حتی با دوستان...
کارمند بانک میگوید از اول صبح چندنفری را بدون تعارف نگذاشتیم بیایند داخل به خاطر اینکه برای خودشان میگوئیم اما برخی ناراحت هم میشوند تقریباً همه در بانک ماسک استفاده میکنند بهجز چندنفری که در صف عابر بانک قرار دارند. روز اول اجباری شدن ماسک حداقل در بانکها عالی شروع شد. اسپلیتها و ایر کاندیشن ها هوای بانکها را خنک کردهاند آدم دلش میخواهد برود در بانکها تا ظهر بنشیند حتی به قیمت زدن ماسک!
بیرون از بانک همه چیز عادی است
همین هفته پیش بود که چمن رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود اعلامکرد ۸۱ درصد از مبتلایان کرونا در شاهرود و میامی دارای سابقه بیماری قلبی یا تنفسی بودند بیرون از بانک اما یکباره تمام رؤیا بافیها تمام میشود شهری در مقابلت قرار میگیرد که تا دیروز از هر ۱۰ نفر دو نفر و از امروز از هر ۱۰ نفر چهار نفر ماسک میزنند همچنان استفاده از ماسک برای خیلیها چیزی شبیه شوخی است. یکی از همین شهروندان به خبرنگار مهر، میگوید: تحمل نمیکنم، گرمم میشود، استفاده میکنم اما وقتی به درون ادارات و بانکها و مغازهها میروم، ماسکم همیشه در جیبم قرار دارد و بهمحض ورود به مکانی آن را میزنم.
این شهروند ماسکش را که چهار تا کرده از جیب شلوارش درمیآورد کنار اسکناسها و سکهها و موبایلش یک شاخه آدامس موزی هم کنارشان قرار دارد ماسک رنگ اسکناس شده اما همچنان گویا اضافهکاری میکند! میگوید: «احساس خفگی به من دست میدهد من سابقه بیماری آسم دارم البته نه شدید اما همینقدرش هم مرا اذیت میکند سرگیجه میگیرم».
شرایط عادی در مغازهها
در مغازهها هم انگار همهچیز به همان کاغذ جلوی در و چسباندن دو متر پلاستیک جلد کتاب و دفتر دبستان خلاصهشده است، اوج پدافند غیرعامل در مقابل ویروس کرونا! محمدباقری یکی از همین کسبه میگوید: چه میشود کرد مگر میتوانم مشتری را راه ندهم آنهم با این وضعیت خراب اقتصادی و بازار، شما بنشینید در مغازه من اگر تا ظهر پنج مشتری برای من آمد! حال در این بازار بیایم دوتایشان را هم راه ندهم مگر میشود؟ آنانی که قانون میگذارند فکری برای اینهایش نمیکنند؟
باقری میافزاید: فکر کردم بروم ماسک و دستکش بخرم بگذارم بیرون مغازه اولاً هر شش عدد ماسک را ۱۲ هزار تومان میفروشند و بیشتر از شش عدد هم نمیدهند مگر من کلاً در روز چقدر درمیآورم؟ ثانیاً ماسکها و دستکشها را میبرند! یک بسته دستکش پلاستیکی همان اوایل گذاشتیم دم درب مغازه به دو ساعت نشد دیدیم نیست!
در خیابان شرایط نامناسبتر است بهراحتی میشود تعداد کسانی را که ماسک زدهاند قلیل شمارد، خوشبینانه چهار نفر از هر ۱۰ تا ۱۲ نفر آنهم خوش بینانه! صحنه عجیبوغریب اما در تاکسیها است، بهندرت میتوان تاکسی را پیدا کرد که چهار نفر سرنشین و یک راننده همه باهم ماسک زده باشند بالاخره یکی دو نفر را شاهد هستیم که ماسک ندارند.
رعایت نکات ایمنی در تاکسیها
دکتر اسماعیلی از صاحبنظران استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، تاکسیها را عامل مهم شیوع ویروس نهفقط کرونا بلکه اکثر بیماریها مانند آنفولانزا میداند و میگوید: تاکسیها در حقیقت بازی باجان مردم هستند اما دولت هم نمیتواند فکری به حالشان کند زیرا هم این افراد ارتزاقشان از این راه است و هم همه مردم پولندارند که تاکسیتلفنی یا دربست بگیرند پس باید شرایط را در تاکسیها ایمن کرد.
وی میگوید: استفاده از کارشناسان بهداشت محیط کار، آموزش تاکسی رانان، نصب تابلوهای آموزشی، بروشور، کتابچه در تاکسیها، کاهش سرنشینان به سه نفر نصب پلاستیک بین صندلی جلو و عقب و ازایندست مسائل که هزینهای هم ندارند باید انجام شوند.
اسماعیلی بابیان اینکه در اختیار قرار دادن مواد ضدعفونیکننده برای تاکسیها یکی دیر از اقداماتی بود که ما بارها آن را تذکر دادهایم بیان کرد: بحث تأمین هزینه این امر را نیز میتوان با کمک از خیران سلامت دانشگاههای علوم پزشکی، شهرداریها، فرمانداریها و … حل کرد بالاخره ما با یکی از مهمترین راههای انتقال کرونا روبرو هستیم.
تاکسیها اوج شیوع کرونا
تاکسی رانان خودشان هم البته رعایت نمیکنند، باید انصاف داشت و این موضوع را هم دید که آنان مشکلات جدی معیشتی دارند اما حقیقت این است که مردم هم از دستشان دلخور هستند، در بدو شیوع کرونا مصوب شد تا تاکسیها بدون افزایش کرایه فقط سه مسافر سوار کنند اما رانندهها هزینه مسافر چهارم رابین بقیه سرشکن کردند تا کرایهها ۲۵ درصد گران شد.
جالب اینکه بعد از سفید شدن وضعیت در شهرهای استان سمنان و افزایش مسافر چهارم، کرایه کاهش نیافت! درنتیجه مردم هم حقدارند از رانندههای تاکسی بخواهند تا با همان اضافه کرایهای که میگیرند دستکم خودرویشان را ضدعفونی کنند.
در ادارات وضعیت خیلی امیدوارکننده است همه ماسک دارند کف زمین معلوم است که قبل از آمدن کارمندان شسته شده و بوی مایع ضدعفونی در فضای میپیچد از مسئول انتظامات درباره تمهیدات میپرسیم و به نزدیکی در ورودی اشاره میکند میزی قرار دادهشده که بر روی آن ماسک و دستکش و حتی مایع ضدعفونیکننده قرار دارد «هیچکس بدون ماسک وارد نمیشود» این را نگهبان میگوید.
وضعیت دفاتر خدمات پستی و مطب پزشکان در حد فاجعه
بیشترین معضل را دفاتر خدمات پستی، پیشخوانهای دولتی و دفاتر ارتباطات دارند مخصوصاً این روزها که صفهای طولانی هم در مقابلشان قرار دارد صفهایی که یا برای بیمه هستند یا برای سیمکارت … سیمکارتهایی که دارد به قیمت جان مردم تمام میشود تا بتوانند معضلات اقتصادیشان را در بورس و سهام عدالت و ثبتنام خودرو و… بیابند.
برخی از این دفاتر میزی در مقابل درب قرار داده تا کسی وارد نشوند، اما تجمع بیرون همین مکانها خود معضل بزرگتری است، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود بابیان اینکه ما همچنان نیازمند همکاری، همراهی و حساسیت مردم برای استمرار وضعیت سفید هستیم، گفت: تعریف وضعیت سفید ازنظر ابتلاء به کرونا امری ناپایدار بوده و تا زمانی که مناطق اطراف ما ازنظر آلودگی در وضعیت قرمز قرار دارند در صورت عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی احتمال تغییر به وضعیت قرمز وجود دارد.
احسان بینش افزود: با توجه به افزایش موارد مثبت سرپایی و بستری در چند روز اخیر در شهرستانهای شاهرود و میامی، وضعیت این مناطق نگرانکننده است درنتیجه باید پرهیز از برگزاری مراسم و تجمعات غیرضروری، رعایت فاصلهگذاری فیزیکی، شستشوی دستان بهطور مکرر و استفاده از ماسک توسط کلیه افراد در اماکن و مجامع عمومی را جدی در دستورکار قرارداد.
رعایت شرایط ایمنی
استاندار سمنان هفته گذشته دستور اجباری شدن استفاده ماسک را که از مصوبات شورای عالی مبارزه با کرونا بود صادر کرد، موضوعی که گویا تنها در ادارات جدی گرفتهشده زیرا نظارتها آنجا دقیقتر است. برای شرایط امروز استان میتوان این گزاره را در نظر گرفت که «هر جا مسئولان توانستهاند نظارت بهتری داشته باشند استفاده از ماسک و وسایل بهداشت فردی دقیقتر رعایت شده است» را بیان کرد زیرا مشاهدات عیناً این موضوع را اثبات میکنند.
هر جا مسئولان توانستهاند نظارت بهتری داشته باشند استفاده از ماسک و وسایل بهداشت فردی دقیقتر رعایت شده است علیرضا آشناگر استاندار سمنان همچنین خواستار اعلام برنامه عملیاتی برای مقابله بیشتر با کرونا در فاز میدانی شد و گفت: برنامه عملیاتی و راهبردی دانشگاه علوم پزشکی سمنان و شاهرود برای کنترل این ویروس به ستاد مقابله با کرونا ارائه شود. ضروری است ضمن بالا بردن سطح آمادگیها به دنبال ارائه راهکارهای مناسب برای کنترل این بیماری باشیم و درعینحال انجام امور روزمره و زندگی عادی مردم نیز مختل نشود.
وی با تأکید بر ضرورت اجرای نکات بهداشتی در دستگاههای اجرای، پادگانهای نظامی و اماکن عمومی بیان کرد: همراهی تمامی اقشار مختلف مردم و مسئولان برای تحقق اهداف و برنامههای ستاد ملی کرونا در کشور و استان سمنان لازم است.
مردم باید رعایت کنند
دانایی رئیس دانشگاه علوم پزشکی سمنان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بعد از مدتی که شهرهای استان در وضعیت سفید کرونایی قرار داشتند متأسفانه مهدیشهر دوباره در وضعیت قرمز قرار گرفت و مراجع کرونا در آن افزایش یافتند. نوید دانایی بابیان اینکه مردم باید حتماً از ماسک و دستکش استفاده کرده و دستهای خود را مرتباً بشوند، تأکید کرد: عدم رعایت نکات بهداشتی درباره این بیماری متأسفانه نتایج ناخوشایندی در بر خواهد داشت.
روزهای نخست استفاده اجباری از ماسک که چندان چنگی به دل نمیزند همراهی نکردن بسیاری با این دستورالعمل نشان میدهد که از یکسو مردم به کرونا عادت کردهاند یا بهعبارتدیگر با آن کنار آمدهاند و از سوی دیگر از پروتکلها خسته شدهاند و دیگر اعتقادی به رعایت بهداشتی فردی ندارند. این امر موجب شده تا تقابلی بین مردم و مسئولان در استان شکل گیرد مسئولان مردم را مقصر شیوع بیشتر کرونا میدانند و کاهش آن را منوط به همراهی مردم اعلام میکنند اما مردم میگویند مسئولان برای کاهش بیماری باید کاری کنند.
مردم و دولت هر دو حق دارند
آنطور که محمداسماعیل نظری کارشناس مسائل اجتماعی در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: هم مردم حقدارند هم دولت، اما باید این موضوع را هم در برداشت که ما نتوانستهایم درزمینهٔ مجاب کردن مردم به خطرناک بودن بیماری موفق عمل کنیم و این کنشها به همین دلیل است.
نظری بابیان اینکه مردم چهار، پنج ماه است که زندگی خود را مختل میبینند از سوی دیگر نه رشدی در درمان بیماری صورت گرفته، نه دولت توانسته آن را کاهش دهد نه داروی آن کشفشده است و نه دولت توانسته حتی شرایط پساکرونا و تورم و گرانی و اقلام مورد نیاز مردم را تأمین کند در نتیجه آیا مردم حق ندارند درباره این موضوع مطالبه کنند؟
وی افزود: از طرفی دولت هم درست میگوید واقعاً باید پذیرفت که بدون همکاری مردم نمیتوان کرونا را کاهش داد اما در ازایش دولت هم باید برای ترغیب مردم کاری انجام دهد هزینههای خرید ماسک و دستکش و ضدعفونیکننده این روزها مردم را اذیت کرده آنهم مردمی که شب میخوابند و صبح بیدار میشوند و میبینند که موبایل از هشت میلیون به ۱۲ میلیون تومان و دلار از ۱۸ به ۲۲ هزار تومان رسیده است در نتیجه تمام تلاشهای دولت بیفایده خواهد بود، اگر همه جانبه به این موضوع نپردازد یعنی هم آموزش و آگاهی بخشی را داشته باشد هم نظارت، هم مسائل اقتصادی و...
باید دید در روزهای آتش قانون ماسک اجباری در استان سمنان چطور پیش خواهد رفت. شاید باید گفت مردم یکی دو روز نخست اجرای هر طرحی برخی مقاومتها را نشان میدهند تا شرایط برایشان عادی شود اما دست کم این دو روز که نشان داده چیزی که در این بین عادی شده اتفاقاً خطر کرونا است!