به نقل از سایت اخبار بهداشت ، بهداشت عمومی ، بهداشت محیط :
خبرگزاری مهر؛ گروه جامعه: همزمان با روز جهانی بهداشت، وزیر سابق بهداشت در پیامی ضمن تبریک این روز به جامعه بهداشتی کشور خواستار افزایش اختیارات به نیروهای این حوزه برای افزایش مداخلات و کشف موارد و ایزولاسیون بیماران مبتلا به کرونا شد.
هرچند مداخلات مطروحه قاضی زاده هاشمی خیلی زودتر در طرح غربالگری ملی بهداشت کشور شروع شده بود و گویا وی از آن بی اطلاع بود اما به نظر میرسد نگاهی به وضعیت ساختار شبکههای بهداشت در زمان تصدی وزارت وی میتواند مشخص کند آیا تحقق این شعارها و راهکارها را عملیاتی کردند یا خیر.
در آغاز طرح تحول سلامت که بسیاری از منتقدین از وی خواستند اولویت را به بخش بهداشت بدهد متأسفانه به بهانه اضطراری بودن شرایط درمان، این طرح را به شکلی گران در حوزه درمان شروع کرد که اگر آن هزینهها در بخش بهداشت میشد اتفاقی بهتر برای سلامت مردم رقم میخورد.
با آغاز طرح تحول سلامت در بخش بهداشت نیز تأمین نیروی انسانی برای اولین بار از طریق بخش خصوصی رقم خورد. اتفاقی که بسیار مورد انتقاد صاحبنظران سلامت بود که یک امر مهم سلامتی را نباید اینچنین به صورت خصوصی واگذار نمود ولی این موضوع با وجود محدودیتهایی که مجلس اعمال کرده بود دامن گیر نیروی انسانی این حوزه شد. نیروهای شرکتی با کمترین حقوق و مزایا که با گذشت ۵ سال در بدترین وضعیت شغلی و حقوقی قرار دارند.
وزیر سابق بهداشت در حالی معتقد است که بایستی امر بیماریابی در ساختار شبکههای بهداشت تقویت شود که در زمان وزارت وی، رسماً نیروهای حوزه مبارزه با بیماریها از نسخه ارائه خدمات بهداشتی در حاشیه شهرها حذف شدند. نیروهایی که مانند آتش نشان در ساختار مراقبت سندرمیک بیماریها بودند و تلاششان باعث حذف و کنترل بسیاری از بیماریها شد یا تعدیل شدند و یا به مراقب سلامت تبدیل شدند که کمترین ورودی به بحث بیماریها داشتند. با این وجود انتقادات در آن زمان هم کارا نبود و امورات بر پایه تصمیمات پیش میرفت.
وی در حالی پیشنهاد توجه به نیروهای حوزه بهداشت را میدهد که در دوران وزارت وی روزها باید کتباً و شفاهاً از وی میخواستیم حتی کاملاً از تلاش و مجاهدت نیروهای بخش بهداشت قدردانی شود اما گویا این نیروها فرزند ناخوانده نظام سلامت بودند و هیچ نامی از آنها نبود.
البته ناگفته نماند افزایش تعداد مراکز و پایگاههای سلامت در دوران طرح تحول سلامت اقدام مثبتی بود اما تأمین نیروی انسانی آن از طریق بخش خصوصی آنچنان بلایی شد که چندین سال است دامن گیر هزاران دانش آموخته دانشگاهی بخش بهداشت شده است. روزهایی که رشتههای تخصصی در یک جایگاه شغلی ادغام شدند و به جان هم افتادند فراموش ناشدنی است. پذیرش کاردانی بدونکنکور از رشتههای بهداشتی برای اولین بار در تاریخ سلامت ایران در زمان وزارت وی از یاد نرفتنی است. پذیرش بی محاسبه و افراطی دانشجوی بهداشت در هر شهری بدون لحاظ جایگاه شغلی در تاریخ ماندگار است و چندینگرفتاری دیگر که ای کاش به جای شعارهای امروز برای جایگاه نیروهای بهداشتی، در زمان خود محقق میشود و این بلایی که به سر جامعه بهداشتی کشور آمده را شاهد نبودیم.
مهمتر آنکه جمله وزیر سابق یادمان نمیرود که صراحتاً به نماینده صنفی جامعه علوم بهداشت در مطالبه تأسیس سازمان نظام بهداشت اظهار داشت تا هاشمی هست، اجازه تأسیس این سازمان را نمیدهیم.
ناگفته نماند از ابتدای اپیدمی کرونا ویروس، نیروهای بهداشتی در طرح بسیج ملی غربالگری کرونا نقش چشمگیری داشتند و تحقق مدیریت اپیدمی با حضور این نیروها رقم خورد که گویا به اطلاع ایشان نرسیده است.
احمد مهری؛ کارشناس سلامت عمومی و اپیدمیولوژی