به نقل از سایت اخبار بهداشت ، بهداشت عمومی ، بهداشت محیط :
به گزارش خبرگزاری مهر، عبدالرضا جمیلیان متخصص ارتودنسی و فلوشیپ تخصصی جراحی ارتودنسی و ناهنجاریهای فک و صورت، گفت: زمانی که می خواهیم فکین را حرکت دهیم به بیماران توصیه اردتودنسی و زمانی که بخواهیم دندان ها را حرکت دهیم ارتودنستی ثابت را انتخاب می کنیم.
عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی افزود : نوع ناهنجاری است که تعیین می کند چه دستگاهی به بیمار داده شود، ارتودنستی ثابت کمی گران تر از متحرک است است و دو شکل مختلف دارد و تفاوت این دو تنها در ظاهر است و از نظر کیفیت و طول درمان مشابه هم هستند.
جمیلیان ادامه داد : هر دو دستگاه اردتودنسی ثابت هستند که یک مدل از دستگاه ارتودنسی فلزی است که امروزه دستگاه های سفید شفاف همرنگ دندان نیز به بازار آمده است.
عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی، افزود: در درمان اختلال عقب ماندگی فک باید دقت کرد کدام یک از گزینه های پیشنهادی برای وضعیت فک بیمار مناسب تر است.
عضو انجمن ارتودنتیستهای ایران، آمریکا و اروپا به کاربردهای دستگاه ها در ارتودنسی اشاره کرد و گفت: دستگاه تانک پلیت برای اینکه فک بالا عقب است و بایستی فک را به جلو حرکت دهیم کاربرد داشته و دستگاه دوم آراپلاینس است و زمانی کاربرد دارد که فک پایین عقب است و می خواهیم آن را به سمت جلو حرکت دهیم استفاده می شود.
استاد تمام وقت بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی، درباره انحراف فک و درمان آن، افزود: چنانچه انحراف فک در سنین کودکی تشخیص داده شود، در همان سنین میتوان با ارتودنسی آن را درمان کرد، اما در صورتی که درمان در سنین بالاتر به خصوص بعد از بلوغ انجام شود نیاز به درمان ارتودنسی همراه با جراحی است.
جمیلیان درباره تفاوت ارتودنسی در کودکان و بزرگسالان، گفت: ارتودنسی در کودکان و ارتودنسی در بزرگسالان تفاوت های عمده ای دارد که شناخت این تفاوت ها می تواند در تعیین زمان مناسب برای ارتودنسی موثر باشد.
وی ادامه داد: ارتودنسی در کودکان دارای شرایط و ویژگی های منحصر به فردی است که با ارتودنسی در بزرگسالان متفاوت است. زیرا، به دلیل رشد دائمی و پیوسته کودکان، برخی مشکلات دندانی و فکی ممکن است در آنها ایجاد شود.
عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی، افزود: این مشکلات یا منشا ژنتیکی دارند و یا در اثر عادات بد مثل مکیدن انگشت ایجاد می شوند. در حالت عادی، از خانواده ها درخواست می شود تا کودکان خود را در سنین ۸ تا ۱۰ سالگی برای انجام معاینات دندانی و فکی، نزد یک متخصص ارتودنسی ببرند.
این متخصص ارتودنسی دارای فلوشیپ تخصصی جراحی ارتودنسی و ناهنجاریهای فک و صورت ادامه داد: در این سنین به دلیل رشد کافی دندان های شیری و جایگزینی آنها با دندان های دائمی، در صورتی که کودک دارای مشکلات دندانی شدید باشد و متخصص ارتودنسی تشخیص بدهد که این مشکلات می تواند در عملکرد طبیعی دندان های بیمار تاثیر بگذارد و یا باعث پوسیدگی زود هنگام دندان ها شود، از روش های درمانی ارتودنسی در کودکان استفاده می شود.
جمیلیان گفت: در سنین کودکی، به دلیل امکان رشد استخوانی در آنها بسیاری از این مشکلات در مدت کوتاه تری قابل درمان است. بسیاری از مشکلات و بیماری های دندانی و فکی، در دوران کودکی در مراحل اولیه خود هستند و به دلیل وجود امکان رشد استخوانی و دندانی، اصلاح این ناهنجاری ها با اردتودنسی در کودکان سریع تر و راحت تر است.
وی با اشاره به اینکه از ارتودنسی در کودکان برای پیشگیری از مشکلات احتمالی از دست دادن زود هنگام دندان های شیری نیز استفاده می شود، افزود: در این حالت به دلیل افتادن زود هنگام دندان و عدم رشد دندان دائمی، یک فضای خالی در دندان ها ایجاد می شود که می تواند باعث جا به جایی و به هم ریختگی تمامی دندان ها شود.
وی تاکید کرد: علاوه بر کاربرد ارتودنسی در کودکان برای درمان ناهنجاری های دندانی و فکی، از درمان ارتودنسی برای ترک عادت هایی مثل مکیدن انگشت، رانش زبان و تنفس دهانی نیز استفاده می شود.
عضو انجمن ارتودنتیستهای ایران، آمریکا و اروپا افزود: نکته ای که باید در ارتودنسی کودکان بدان توجه داشت این است که در اکثر موارد تشخیص مشکل به معنی شروع درمان نیست.
جمیلیان ادامه داد: در بسیاری از موارد به دلیل عدم رشد همه دندان های دائمی، متخصص ارتودنسی معمولا تا ۱۴ سالگی برای انجام ارتودنسی صبر می کند و از روش های جایگزین در این سن استفاده می نماید. اما تشخیص زود هنگام مشکل می تواند از وخیم تر شدن آن جلوگیری نماید.
وی خاطرنشان کرد: برای انجام ارتودنسی در بزرگسالان، شما باید لثه های سالمی داشته باشید. حرکت فکین در ارتودنسی بزرگسالان سخت تر از حرکت فکین در کودکان است و در برخی از ناهنجاری های شدید فکی نیاز به مداخله جراحی است که به این روش ارتودنسی و جراحی ارتوسرجی یا جراحی ارتوگناتیک می گوییم.
ارتودنسی در هر سن و سالی امکان پذیر است و از آن برای درمان انواع مشکلات و ناهنجاری های دندانی و فکی و افزایش زیبایی استفاده می شود.
عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی، افزود: معمولا یک سال و نیم برای رفع مشکل فکی زمان لازم است و یک سال و نیم هم برای رفع مشکل دندانی نیاز به زمان وجود دارد ، حال اگر بیمار فقط مشکل دندانی داشته باشد فقط درمان یک سال و نیم طول می کشد.
وی ادامه داد: توصیه می شود به محض اینکه متوجه هرگونه ناهنجاری فک و دندان در کودک شدید او را به نزد متخصص ارتودنسی ببرید.
حتی اگر کودک شما زیر ۸ سال است، با مراجعه زود هنگام می توانید آمادگی لازم برای شروع یک درمان ارتودنسی حساب شده را کسب کنید.
جمیلیان گفت: بهترین سن برای ارتودنسی از شروع ۸ سالگی تا قبل از بلوغ کودک است، اما این بدان معنا نیست که افراد بالای ۱۴ یا ۱۸ سال نمی توانند از درمان ارتودنسی بهره ببرند. درمان ارتودنسی بزرگسالان ممکن است در مقایسه با ارتودنسی کودکان زمان بیشتری ببرد، اما در نهایت به نتیجه دلخواه می رسند.