به نقل از سایت اخبار بهداشت ، بهداشت عمومی ، بهداشت محیط :
خبرگزاری مهر، گروه استانها؛ با شروع فصول پاییز و زمستان، تعداد بسیاری از مردم در سراسر جهان با بیماری آنفولانزا دستوپنجه نرم میکنند. گرچه در باور عمومی این بیماری خطرناک نیست اما حقیقت این است که آنفولانزا میتواند کشنده باشد.
این بیماری طی روزهای گذشته نیز در آذربایجان شرقی و شهر تبریز مشاهدهشده است و تاکنون ۱۰ نفر در استان براثر آنفولانزا جان خود را ازدستدادهاند.
آنفولانزا نوعی بیماری واگیردار است که توسط نوعی ویروس آر ان ای منتقل میشود. ویروسی که در پرندگان و پستانداران تأثیرگذار است! ازآنجاییکه انسان، یک پستاندار است، بیماری آنفولانزا در انسان نیز به وجود میآید. بیماری که باعث عفونت حاد دستگاه تنفسی، سردرد، تب ، ضعف و بیحالی و دردهای ماهیچهای میشود.
در موارد حاد این بیماری در خردسالان، باعث سینهپهلو میشود. همچنین آنفولانزا دارای ۳ گروه به نامهای Aو B و Cاست. انواع دیگر این آنفولانزا میتواند به نامهای آنفولانزای پرندگان و آنفولانزای خوکی باشد.
آنفولانزا امسال زودتر رسید
همهساله با آغاز فصل پاییز بیماریهای تنفسی نیز در بین مردم شیوع پیدا میکند. ویروسهای آنفلوانزا موجود در قطرات تنفسی از طریق سرفه و عطسه منتشر میشوند در اغلب موارد این انتشار از فردبهفرد و معمولاً از طریق تماس دست با آنچه به ویروس آنفلوانزا آلودهشده است و سپس تماس دست آلوده با دهان و بینی فرد منتقل میشود.
بزرگسالان ممکن است دیگران را روز قبل از شروع علائم تا روز پس از بروز بیماری مبتلا کنند بزرگسالان ممکن است دیگران را روز قبل از شروع علائم تا روز پس از بروز بیماری مبتلا کنند که این امر به این معنی است که شما میتوانید فردی را قبل از آنکه بیماری در شما ایجادشده باشد مبتلا کنید.
به گفته کارشناسان امر امسال فعالیت ویروس آنفلوانزا در استان آذربایجان شرقی زودتر شروعشده و بهتبع آن پیشبینی میشود که طول مدت شیوع نیز طولانیتر شده و همچنین شدت بیماریزایی ویروس بیشتر از سالهای گذشته باشد.
تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی
یکی از مسائل مهم برای جلوگیری از انتقال ویروس آن است که اگر با شخصی که دچار آنفولانزا شده است، بتوان فاصله ۲ متر را حفظ کرد، از انتقال بیماری جلوگیری میشود.
درست است که هر دو بیماری تقریباً با ضعیف شدن بدن در برابر سرما بروز میکنند اما علائم آنفولانزا شدت بیشتری دارد.
بیماری آنفلوانزا یک عفونت حاد ویروسی دستگاه تنفسی است که در صورت سالم و فعال بودن سیستم ایمنی فرد مبتلا، عوارض بیماری بعد از طی دوره چندروزه تخفیف یافته و بهبودی حاصل میشود. در افراد مبتلابه بیماریهای مزمن و نقص ایمنی و در موارد همهگیری، عوارض بیماری شدیدتر و مرگومیر بیشتری دارد.
آنفولانزا معمولاً در فصول سرد سال بهخصوص دیماه و بهمنماه به دلیل ازدحام بیشتر شیوع می یابدآنفولانزا توسط ویروسی بنام A یا B ایجاد و معمولاً در فصول سرد سال بهخصوص دیماه و بهمنماه به دلیل ازدحام بیشتر شیوع و احتمال انتقال آن افزایش مییابد.
عامل بیماری سرماخوردگی نیز یک نوع ویروس است و علائم آن عطسههای شدید و پشت سر هم، آبریزش بینی، گلودرد و... است.
سرماخوردگی معمولاً با سوزش و درد گلو آغاز میشود و با سرفه، آبریزش بینی و بعضی مواقع با خروج خلط ادامه پیدا میکند. البته گاهی مواقع کودکان سرماخورده دچار تب نیز میشوند ولی تب بهندرت بزرگسالان را درگیر میکند. بنابراین در سرماخوردگی دردهای شدید عضلانی و تبهای بالا همچنین سردردهای شدید و سرفه و کوفتگی عضلات برخلاف آنفولانزا بسیار کمتر دیده میشود.
علائم بیماری آنفولانزا
آنفولانزا اغلب با علائمی چون تب و گاه تبهای بالای ۴۰ درجه، سردرد، دردهای عضلانی، ضعفهای شدید همراه با سرفه، درد سینه، درد مفاصل، بیاشتهایی و کسالت عارض میشود البته ممکن است بیمار لرز هم داشته باشد اما لرز اکثراً در ذاتالریه دیده میشود.
در زمستان و پاییز مردم تمایل بیشتری دارند که در فضاهای سرپوشیده بمانند، همین مسئله عامل تسریع انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر است.
بهمنظور جلوگیری از انتشار سرماخوردگی و آنفلوانزا رعایت بهداشت فردی و عمومی ضروری است. شستوشوی مرتب دست و صورت با آب و صابون قبل از خوردن غذا بهویژه پس از برخورد با فرد بیمار لازم است.
همچنین باید دهان و صورت هنگام عطسه و سرفه پوشانده شده و از تماس با دیگران هنگام بیماری اجتناب کرد. همچنین باید در زمان سرماخوردگی و آنفلوانزا پس از سرفه و عطسه اگر دستمال در دسترس ندارید، از آستین یا آرنج خود بهجای کف دست استفاده کنید تا از انتقال بیماری کاسته شود.
مرگ ۱۰ نفر در آذربایجانشرقی براثر ابتلا به آنفولانزا
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز از مرگ ۱۰ نفر براثر ابتلا به آنفولانزا در آذربایجانشرقی خبر داد.
روزبه رجایی اضافه کرد: این ۱۰ نفر در بیمارستانهای سطح شهر تبریز ازجمله بیمارستان امام رضا (ع)، کودکان، سینا و شمس به دلیل ابتلا به آنفلوانزای نوع A جان خود را ازدستدادهاند.
هماکنون چند نفر مشکوک به علائم آنفلوانزا در بیمارستانهای تبریز بستری هستند
وی اضافه کرد: متوفیان از گروه سنی بزرگسالان و کودکان هستند؛ هماکنون چند نفر مشکوک به علائم آنفلوانزا در بیمارستانهای تبریز بستری بوده و تا زمان اعلام نتایج آزمایشها نمیتوان بهطور قطعی اعلام نظر کرد.
وی با اشاره به علائم اولیه آنفلوانزا بیان کرد: تب بالا، سرفههای مکرر، بیحالی و بدندرد، از علائم اولیه بیماری بوده و در مراحل پیشرفته بیماری نیز سرفههای خونی و اسهال خونی در بیماران مشاهده میشود.
خوددرمانی ممنوع!
رجایی ادامه داد: افراد در صورت مشاهده هرگونه از علائم این بیماری، از تزریق خودسرانه هرگونه آمپول خودداری و حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنند.
وی یادآوری کرد: به نظر میرسد شیوع این بیماری امسال بالا باشد، ازاینرو توصیه میشود تا افراد بهداشت فردی خود را رعایت کنند.
آمادگی کامل بیمارستانها و مراکز درمانی استان
مدیر گروه بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: بیماری آنفولانزا جزو بیماریهایی است که براثر ویروس در فصل سرما پدید میآید که همچون سرماخوردگی بوده و در قدیم به ذاتالریه معروف بود.
سیمین خیاط زاده افزود: این بیماری فصلی است. آنفولانزا تند رشد میکند و حین رشد گسترش پیداکرده و هرچند سال یکبار بهصورت همهگیر و با نرخ بالا خود را نشان میدهد. امسال نیز این بیماری زودتر همهگیر شده است.
وی از آمادگی کامل بیمارستانها و مراکز درمانی استان در این خصوص خبر داد و گفت: بیماری آنفولانزا در آذربایجان شرقی آغازشده و تعداد مواردی که به بیمارستانها مراجعه کردند نسبت به سالهای گذشته مقداری افزایش پیداکرده است و بیمارستانهای استان و مراکز درمانی آمادگی کاملی دارند.
دو نفر از کودکان جانباخته سابقه تشنج داشتندخیاط زاده ابراز داشت: کارهای آزمایشگاهی در بیمارستانها انجام میشود و چند مورد بستری در استان براثر بیماری آنفولانزا داشتیم و ۱۰ نفر نیز فوت کردهاند که این تعداد از اواخر شهریور تا روز جاری بوده است.
مدیر گروه بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز افزود: ۹ نفر از این ۱۰ نفر زمینه بیماری داشتند آنها یا به مشکل قلبی یا بیماری مزمن ریوی یا بیماری قند و مشکلات خونی و سرطان دچار بودند. دو نفر از کودکان جانباخته نیز سابقه تشنج داشتند.
آنفولانزا امسال سه هفته زودتر آمد
وی گفت: آنفولانزا امسال سه هفته زودتر آمده و همهگیر شده است. برای همین باید نکات ایمنی و بهداشتی رعایت شود.
خیاط زاده ابراز داشت: هرسال آنفولانزا ۲ یا ۳ بار پدیدار میشود، واکسن آنفولانزا باید به گروههای حساس و کودکان و بیماران قلبی و ریوی تزریق شود و زمان آن نیز شهریورماه است، البته مردم نگران نباشند و آنهایی که مشکل تنفسی و قلبی دارند میتوانند هماکنون به پزشک مراجعه کرده و واکسن آنفولانزا تزریق کنند.
بیمارستانهای سینا، کودکان و امام رضای تبریز در آمادهباش کامل هستند
مدیر گروه بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز افزود: افراد باید نکات بهداشتی و ایمنی بدن را رعایت کرده و در صورت مشاهده علائم به پزشک مراجعه کنند. آنهایی که تنگی نفس دارند و خون در خلط مشاهده میشود باید حتماً به مراکز درمانی مراجعه کرده و بستری شوند.
هیچ بیماری در استان براثر نداشتن داروی آنفولانزا فوت نکرده است
وی ادامه داد: هیچ بیماری در استان براثر نداشتن داروی آنفولانزا فوت نکرده است. مردم اطمینان داشته باشند که ما تمام امکانات را در اختیارداریم و بیمارستانهای سینا، کودکان و امام رضا علیه السلام تبریز در آمادهباش کامل هستند.
خیاط زاده همچنین گفت: افزایش ۲۰۰ نفری بستری براثر بیماریهای مزمن تنفسی طی سال جاری را داشتیم. سال گذشته ۸۰۰ نفر از آغاز فصل سرما تا مدت مشابه امسال برای بیماری های مزمن تنفسی به بیمارستانها و مراکز درمانی استان مراجعه کرده و بستری شدند که این آمار امسال به هزار نفر افزایش پیداکرده است.
پیشگیری مقدم بر درمان است
آنفلوانزا ویروسی غیرقابلپیشبینی است که بیشتر در فصل سرما رواج مییابد و تشخیص زمان بروز و شدت بروز آن در افراد دشوار است.
مردم برای پیشگیری از ابتلا و همچنین گسترش همهگیری در جامعه باید بهداشت فردی را جدی گرفته و رعایت کنند. افراد درصورتیکه دچار این بیماری شدند در منزل استراحت کرده و از تماس نزدیک با دیگران خودداری کرده و حتماً از ماسک یکبارمصرف استفاده کنند.
افرادی که سابقه بیماریهای زمینهای دارند، گروههای خاص مانند کودکان، سالمندان (افراد بالای ۶۵ سال) و افرادی که دارای بیماری نقص ایمنی هستند ضروری است واکسن آنفلوانزا را تهیه و تزریق کنند.
تزریق واکسن آنفولانزا
تزریق واکسن آنفولانزا ۵۰ تا ۸۰ درصد کمک میکند تا شخص مبتلا نگردد و اگر هم بیمار شد نهتنها از شدت بیماری میکاهد بلکه طول دوره بیماری نیز کاهش مییابد.
تمامی افراد بالای ۶ ماه میتوانند واکسن آنفولانزا تزریق کنند اما گروه HIGH RISK (پرخطر) که شامل افراد بالای ۶۵ سال، همچنین کسانی که دچار بیماریهای زمینهای چون قلبی، ریوی، کلیوی، دیابت، کمخونیهای ارثی هستند، کسانی که طحال ندارند و افرادی که در خانه سالمندان زندگی میکنند، حتماً باید واکسن تزریق کنند.
مردم آنفلوانزا را جدی بگیرند
این بیماری خطرناک و گاهی کشنده نیز است و باید مردم آن را جدی بگیرند. البته این به معنی از دست دادن آرامش و ترس و واهمه از گستری این بیماری نیست ولی باید نکات ایمنی بدن و بهداشت فردی رعایت شود.
اصولاً اصلیترین درمان آنفولانزا با آنتیبیوتیک است، بهبود خود به خودی آنفولانزا در عرض ۷ الی ۱۰ روز درصورتیکه هیچ عارضهای رخ ندهد امکانپذیر است. اگر عارضهای رخ دهد بهبود آنفولانزا ممکن است ۳ الی ۶ هفته زمان میبرد، قابلذکر است مصرف دارو حتماً باید با صلاحدید و تجویز پزشک انجام شود.
برای کاهش علائم و بهبود بیماری آنفولانزا باید در منزل بهویژه در هنگام تب استراحت کرد، چراکه بهترین درمان برای آنفلوانزا استراحت است.
استراحت کمک میکند تا بدن با ویروس بهخوبی مبارزه کند، استفاده از مایعات فروان مانند آب، آبمیوه و سوپ رقیق، قرقره آب یا آبنمک ولرم چند بار در روز باعث میشود سوزش گلو بهبود یابد.
عوامل مؤثر در بیماریها
سن: کودکان و افراد مسن بیشتر سرما میخورند چون سیستم ایمنی بدن آنها ضعیفتر است و دانش و توانایی کمتری برای مراقبت از خود در برابر بیماری دارند.
کمخوابی و استرس: کمخوابی و استرس سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکنند و فرد را در معرض انواع بیماریها قرار میدهند.
دخانیات: سیگار و قلیان چه برای خود شخص مصرفکننده و چه برای اطرافیان او خطر ابتلا به انواع بیماریها افزایش میدهد چون سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند.
آلرژی: سرماخوردگی و آلرژی دارای علائم مشترکی مثل سوزش گلو و آبریزش بینی هستند. تأثیری که آلرژی بر روی بینی و گلو میگذارد باعث میشود آنها بیشتر در معرض خطر سرماخوردگی و آنفولانزا قرار بگیرند.
مواردی وجود دارد که روند آنفولانزا را خطرناک میکنند که میتوان به وجود خون در خلط، افزایش شدت تب و سرفه ، گوشدرد ، تنگی نفس ، درد سینوس ، سفت شدن گردن و یا درد آن اشاره کرد و برای همین نیاز است تا مردم استان نکات ایمنی و بهداشتی بدن را رعایت کرده و در صورت مشاهده علائم به مراکز درمانی و پزشک مراجعه کنند.